Kako otkloniti zastoj u legalizaciji bespravne gradnje?

Kako su rokovi po važećoj Odluci za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata davno istekli, te je u vezi s tim pitanjem nastao izvjestan zastoj, kako je istakao ministar Lukić, nametnula se potreba traženja načina kako regulirati status tih objekata i naplatiti višemilionska potraživanja po osnovu dozvola i naknada potrebnih za građenje. Iz rasprave o ovoj temi, a u kojoj su općine iznijele svoja iskustva s terena i “uska grla” u borbi protiv besprave gradnje, jasno je da će u mogućim novim zakonskim rješenjima morati biti jasnije precizirane okolnosti kada i pod kojim uslovima mogu se rješavati pitanja svakog pojedinačnog bespravnog objekta.

Nepodijeljen stav svih današnjih diskutanata je posebna kritika zbog nedjelovanja inspekcijskih organa kao karike bez koje se ne može govoriti o suzbijanju i borbi protiv bespravne gradnje. Kadrovskim jačanjem inspekcije Vlada želi stvari pomjeriti s mrtve tačke:

– “S nova 23 inspektora, čije smo upošljavanje odobrili, želimo pojačati djelovanje na terenu, tražit ćemo njihovo puno prisustvo i redovna izvještavanja o stanju i inspekcijskom djelovanju. To će biti paralelan proces, uz naše zajedničke napore da trenutno stanje na terenu pokušamo, naravno, tamo gdje je to propisima moguće, i uvedemo u zakonske okvire – naglasio je premijer Konaković. On je pozvao općine da se aktivno uključe u izradu izmjena i dopuna Prostornog plana Kantona Sarajevo kao dokumenta koji direktno uređuje i propisuje okvire i planove razvoja i izgradnje sarajevskih općina.

Danas je dogovoreno i da će se, zbog mnogih otvorenih pitanja i potrebe koju su naglasili načelnici sarajevskih općina, svaki mjesec održavati radni sastanci predstavnika Kantona i općina o aktuelnim temama iz svih oblasti iz nadležnosti Kantona i općina.

Izvor: Faktor.ba

Bookmark the permalink.

Comments are closed