POSTUPAK DOBIVANJA URBANISTIČKE DOZVOLE

 

Najrazumniji pristup koji možete usvojiti kad se radi o utvrđivanju toga gdje trebate podnijeti zahtjev za urbanističku dozvolu i kakvu dokumentaciju trebate podnijeti je slijedeći:

 

1. Pogledajte popis objekata i njihovih fizičkih karakteristika koji je dat u ovom priručniku. Ukoliko je objekat naveden, obratite pažnju koja je institucija navedena kao nadležni organ za izdavanje dopuštenja – to je institucija kojoj trebate uputiti svoj zahtjev.

 

2. Pregledajte popis potrebne dokumentacije koji je ovdje naveden za svaki organ koji izdaje dozvole, odnosno ako ste utvrdili da je nadležna institucija kojoj trebate dostaviti svoj zahtjev Ministarstvo prostornog uređenja FBiH, pogledajte koju dokumentaciju trebate priložiti uz svoj zahtjev.

 

3. Prikupite potrebnu dokumentaciju.

 

4. U slučaju da vaš planirani objekat odnosno njegove fizičke karakteristike (broj kvadrata, broj katova, itd.) nisu navedeni, možete pretpostaviti da se zahtjev podnosi opštini.
Molimo da obratite pažnju da prema  zakonima i propisima, sve troškove vezane za nabavku bilo kakve dozvole (urbanističke, građevinske ili upotrebne) snosi investitor.


Izvor: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Bookmark the permalink.

Comments are closed