POJEDINOSTI O LAMINATU

Gdje se može postaviti laminat kao podloga i je li otporan na vlagu?
Laminatni podovi su izuzetno otporni i svestrani proizvodi. Zbog čega mogu biti postavljeni u gotovo bilo kojoj prostoriji, iznad drvenog ili betonskog poda. Ipak postoji nekoliko mjesta u koja se ne preporučuje postavljati laminat. U iznimno vlažnim mjestima, kao što su kupaonice (IZNIMKA JE QUCIK STEP LAGUNA posebno namijenjen za kupaonice), praonice, saune, ili verande. Dugo izlaganje vlazi može na laminatu uzrokovati nabubrenje pojedinih ploča. U nekim slučajevima, s posebnim postupcima instalacije, moguće je instalirati laminat u kupaonicama (prije spomenuti laminat Quick Step Laguna). Laminati su otporni na vlagu u određenoj mjeri. Ali ipak ne mogu se nositi s prekomjernom vlagom koju možete naći u podrumima, praonicama rublja, saunama.

-Dobra priprema prije postavljanja laminata
Postoji nekoliko stvari koje treba razmotriti prije nego što počnete postavljati laminat. Dobra priprema prije početka učinit će vašu postavu laminata brzim i jednostavnim.
Uvjerite se da je vaša podloga ravna, suha i glatka.
Uvijek koristite podloge ispod laminata za zvučnu izolaciju.
Laminatni podovi uz odgvarajuću podlogu (parnu branu) mogu biti instalirani na beton, drveni pod, vinil pločice, linoleum, pločice, ili bilo koju drugu tvrdu i ravnu površinu.
Budite osobito oprezni prilikom instaliranja laminata preko podnog grijanja. Uvjerite se u uputama proizvođača laminata je li isti namijenjen za postavu na podno grijanje.
Pažljivo pročitajte upute za instalaciju vašeg laminata proizvođača.
Laminatu dozvolite da se aklimatizira/prilagoditi na sobu u kojoj će biti instaliran (min. 48 sati)
Postava bi se trebala odvijati na sobnoj temperaturi od najmanje 15 °C 

-Koji je razlog za ostavljanje potrebnog razmaka od 10mm između zidova prostorije i laminata?
Zato jer je laminata izrađen i od drveta, što je predmet ekspanzije uzrokovane sobnim temperaturama i vlažnosti. Dolazi od širenja laminata kod većih temperatura ili kod povećanja vlage. Te kad bi izostavili bitan element vanjskog razmaka između laminata i zida u praksi dolazi do izvijanja pojedinih laminatnih ploča.

-Zašto se zaštita od vlage koristi na betonskoj podlozi?
Kod prekomjerne vlage – betonski podovi ispod zemlje su sposobni za pohranu ogromne količine vode. Te je presudno kako bi se izbjegle izravan kontakt između laminata i betonskog poda, jer tlo ispod betona može prenositi vlagu u pod. Postavljanje barijere vlage nad svim betonskih površina je obvezna za uspješnu postavu i trajnost laminata.

-Može li se postaviti laminat preko tepiha?
Ne preporučuje se, sve tepiha i tapisone treba ukloniti u potpunosti prije postave.

Postavljanje laminata na stepeništa?
Moguća je postava i na stepenice ako proizvođač laminata ima odgovarajući pribor. Za QS laminat postava na stepenice je moguća uz upotrebu QS profila za stepenice

Bookmark the permalink.

Comments are closed