Pasivne kuće u EU


Pasivne kuće se grade u Europi od 1990.godine.

Prvi objekt je sagrađen u Darmstadtu, u Njemačkoj 1990/91. god. Uslijedili su objekti u Austriji, Švicarskoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, skandinavskim zemljama, a zatim i u SAD-u i Aziji. Do 2005. god. realizirano je više od 6,000 pasivnih kuća diljem Europe i svijeta. Danas ih ima preko 18 000.

 

Donosimo neke od izvedenih objekata, kako bismo pokušali što bolje prokazati raznolikost namjena i objekata koji mogu biti građeni u pasivnom standardu:

 

 

Passivhaus_Kranichstein1 Stambeni niz Darmstadt Kranichstein, Njemačka

Prva pasivna kuća u Europi, sagrađena u Njemačkoj 1990/91.god. Sagrađene su četiri stambene kuće u nizu, u masivnom konstruktivnom sistemu, s 27,5cm toplinske izolacije na zidovima i 45cm na krovu. Ovdje su prvi put ugrađeni prozori s izoliranim okvirima, posebno dizajnirani za upotrebu u pasivnoj kući. Autori projekta su bili prof. Bott, Ridder i Westermeyer. Tijekom godina na ovom objekti su izvedena opsežna mjerenja koja su danas dio dokumentacije za izgradnju pasivnih kuća. Potrošnja energije je 10kWh/m2 godišnje.
Studentski dom Burse, Wuppertal, Njemačka

 

Objekt je sagrađen u 1977, a 2003. godine je obnovljen u skladu s principima pasivne gradnje. U prvoj fazi projekta , do 2001, obnova je težila zadovoljavanju standarda niskoenergetskog objekta, ali je ugradnjom dodatne toplinske izolacije i ugrađivanjem centraliziranog sustava ventilacije sa rekuperacijom topline postignut standard pasivne kuće. Objekt se sastoji od približno 300 stambenih jedinica i najveći je pasivni stambeni objekt u Njemačkoj.
112

 

Passivhaus_Lindlar_Brausem_21Obiteljske kuće, Lindar, Njemačka

1998. godine sagrađeno je ukupno pet samostojećih obiteljskih kuća u Lindaru u blizini Kölna kao prvo naselje pasivnih kuća u Njemačkoj.
Obiteljska kuća Gugler, Ardagger, Austrija 212
Autori: Prehal i Poppe
Poppe_Prehal_Passivhaus_Woeginger1Obiteljska kuća, Öhling, Austrija

Još jedan projekt arhitekata Prehal i Poppe. Kuća je obložena netretiranim jasenom i, suprotno konceptu pasivne kuće, orjentirana na sjever.
Obiteljska kuća, Roitham, Austrija 32

Pasivna kuća kružnog tlocrta sa zelenim krovom: tlocrtni oblik omogućava idealnu orjentaciju svih prostorija u odnosu na osunčanje i strane svijeta.
Autor: Hermann Kaufmann, 2000.
42
Obiteljska kuća Ebeltoft, Danska
Autor: Olaw Langenkamp, 2008.

 

Europske zemlje posjeduju obilno iskustvo izgradnje i boravljenja u pasivnim kućama, a i njihova ekološka osvještenost čini ih liderima ovog standarda u gradnji, čime osebujno ulažu u energetsku učinkovitost i njen nezaobilazan značaj.Bookmark the permalink.

Comments are closed