Koliko košta legalizacija objekata u RS ?


BANJALUKA, PRIJEDOR – Izmjene i dopune Zakona o uređenju prostora i građenju RS stupile su na snagu početkom ove godine, kojim je svim bespravnim graditeljima ostavljen rok do 31. prosinca 2016. da u jedinici lokalne uprave podnesu zahtjev za legalizaciju objekta i to obave po simboličnim cijenama.

Potvrdila je to Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, za agenciju Srna.

Za legalizaciju će fizičke osobe izdvojiti minimalno 100 KM, dok će za pravne osobe ova naknada iznositi do 2.000 KM.

Kako je Golićeva napomenula, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju, u dijelu koji se odnosi na legalizaciju bespravno sagrađenih objekata u RS, usuglašen je i sa odlukom Ustavnog suda RS, a kojom su osporene pojedine odredbe Zakona o uređenju prostora i građenju, odnosno kojom su bili propisani popusti i olakšice za pojedine socijalne kategorije građana kod plaćanja naknade za legalizaciju.

“U izmijenjenom tekstu zakona ostaje odredba kojom obitelji poginulih branitelja i ratni vojni invalidi prve i druge kategorije neće plaćati naknadu za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata ni po simboličnim cijenama koje su predviđene za sve druge kategorije, dok se svi objekti koji su bespravno sagrađeni do 1980. godine, prema ovom zakonu, smatraju legalno sagrađenim “, naglasila je Golićeva za Srnu.

U RS je, prema posljednjim podacima resornog ministarstva, oko 80.000 bespravno izgrađenih objekata, a od tog broja svega 20 posto njih je dosad podnijelo zahtjeve za legalizaciju.

Ove izmjene rađene su na primjeru zakonskog rješenja Srbije, koja ima oko 1,5 milijuna bespravno izgrađenih objekata koje treba legalizirati.

Stanislav Brkić, predstavnik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, koji je pregovarao sa resornom ministarstvom tijekom priprema izmjena i dopuna Zakona, ocijenio je nove okolnosti prihvatljivim za sve.

Zdravka Zdjelica, predsjednica Općinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Prijedora, kazala nam je da je u ovoj općini ostalo još oko 70 zahtjeva za legalizaciju kod kategorija obitelji poginulih boraca i RVI.

Mnogi su već u postupku, kaže ona, te podsjeća na dosadašnje probleme koje su imali.

“Naknade koje su se plaćale na temelju kvadrature objekta bile su nerealno visoke za ovu kategoriju stanovništva. Zbog toga smo se mi godinama zalagali da obitelji poginulih i RVI budu oslobođeni plaćanja, jer jednostavno nemamo sredstava za tako nešto. Dobro je da su nadležni imali sluha i žao mi je jedino što neće biti obeštećenja onima koji su iz straha da ne umru i ne naprave problem ostatku obitelji platili legalizaciju po dosadašnjim cijenama “, napomenula je Zdjelica.

A kad su u pitanju detalji zakona, neće se moći legalizirati objekti koji su izgrađeni na zemljištu nepovoljnom za građenje, kao što su klizište, močvarno zemljište, zemljište izloženo poplavama i drugim elementarnim nepogodama i slično, te objekti izgrađeni u koritima rijeka i na drugim mjestima na kojima se ne može graditi.

Neće se moći legalizirati ni objekti čija je gradnja započela nakon stupanja na snagu Zakona o uređenju prostora i građenju od lipnja 2013. godine.

Fiksna naknada po kvadraturi objekata

  • Do 100 kvadrata – 100 KM
  • Od 100 do 200 kvadrata – do 500 KM
  • Od 200 do 300 kvadrata –1.000 KM
  • Stambeno-poslovni objekti od 300 do 400 kvadrata –2.000 KM
Bookmark the permalink.

Comments are closed