KOJE PROZORSKE KLUPICE ODABRATI?

Kod zamjene prozora najčešće se mijenjaju i prozorske klupice koje osim estetske uloge imaju i važnu izolacionu ulogu, jer usljed vremenskih neprilika sva voda sa prozora pada na vanjsku prozorsku klupicu koja istu tu vodu mora usmjeriti dalje od podnožja prozora kako ne bi došlo do procurivanja.

Unutrašnje drvene klupice

Osim što stvara željenu ljepotu i udobnost, drvo kao prirodni materijal je odličan toplotni izolator. Drvene prozorske klupice veoma lako se održavaju i predstavljaju savršenu dopunu prirodnim enterijerima. Karakteriše ih raznolikost boja i oblika prilagođenih bilo kojem stilu uređenja vašeg doma.

Mogu se ugrađivati u novogradnju ali i stambene objekte koji se renoviraju. Dostupne su u različitim dubinama, što im omogućava primjenu u svim arhitektonskim situacijama.

drvena klupica

 

Unutrašnje PVC klupice

Ova vrsta klupica, ima unutrašnja rebrasta ojačanja i otporna je na sve vrste opterećenja (pritiskanje, savijanje, udarce). VPL obloga čini klupicu u potpunosti otpornu na vodu i paru, UV talase, te visoku otpornost na ogrebotine. Sa prednje strane su zaobljene, imaju bočne završetke. Proizvodimo ih u različitim širinama, a širok spektar boja omogućava lako kombinovanje u enterijerima. Održavanje ovih vrsta je veoma lako i jednostavno.

pvc klupicaa

 

Vanjske aluminijumske klupice

Kod vanjskih klupica najbitnije je da budu otporne na sve vremenske uslove, ali takođe treba voditi računa o samoj ugradnji. Naime, prilikom ugradnje vanjske klupice bitno je da nagib bude minimalno 5 posto.
Postavljanjem PVC bočnih poklopaca štitimo aluminijum od korozije te osiguravamo kvalitetan odvod vode od zida i fasade. Prilikom ugradnje potrebno je posebno voditi računa da malter ili kreč ne ostanu nakon ugradnje na aluminijumskom profilu duže od nekoliko minuta jer ce doći do trajnog oštećenja sloja eloksaže. Kao što smo prethodno naveli aluminijumska klupica može biti eloksirana ili plastificirana.

Aluminium Fensterbaenke

 

Napomena

Ukoliko sami uzimate mjere za klupice, vodite računa da li postavljate prozore na novi objekat ili objekat na kome će se naknadno raditi termoizolacija, ovo je bitno kako bi mogli predvidjeli dovoljno široke klupice ispod kojih mogu nesmetano da se nanesu svi izolacioni slojevi. 

Bookmark the permalink.

Comments are closed