Besplatna legalizacija za porodice poginulih, rok do kraja 2016.

Makso Glišić iz banjalučkog naselja Zalužani odahnuo je na vijest da neće morati da plaća legalizaciju svoje kuće.

Kaže, dokumentaciju je predao prije godinu dana, ali oko 10-tak hiljada maraka koliko bi mu bilo potrebo da plati legalizaciju, ne bi sakupio za nekoliko godina. Izmjenama Zakona o uređenju prostora i građenja, Glišići spadaju u kategoriju koja neće morati da plaća legalizaciju objekata.

“Penzija 200 maraka. Onda bi vam trebale godine da platite to? Trebali bi dvije godine, tri. Računaj sad sa penzijom, šta ću za ljekove, šta ću za hranu. Meni je pomoć, ne može biti bolja, da se riješim toga, da znam da je to moje, moje jeste, ali ipak da dobijem papire”, kaže Makso.

Izmijenama Zakona porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi prve i druge kategorije neće plaćati nadoknadu za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS po hitnom postupku će pred narodne poslanike poslati izmjene i dopune zakona. Biće proglašen opšti interes za legalizaciju do 400 metara kvadratnih korisne površine prostora. Ministarstvo očekuje i podršku Saveza opština i gradova.

“Da objekti do 100 kvadrata, naknada se plaća simboličnih 100 maraka, objekti bruto korisne površine od 100 d0 200 kvadrata nakanda za legaliazciju iznosi 500 maraka, znači nikakvih drugih nadoknada nema. Za objekte ukupne površine 200-300 metara kvadratnih naknada za legalizaicju će iznositi 1000 maraka i za objekte ukupne korisne površine 300 do maksimalne površine 400 kvadrata naknada će biti 2000 konvertibilnih maraka”, rekla je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić.

“Mi imamo u Banjaluci u prosjeku godišnje od 10, 15 porodica koje trebaju leglizovati. To je je jako mali broj. Uglavnom se porodice odlučuju da čekaju stan kako bi rješili stambeno pitanje, a za izgradnju imamo možda nešto manje od toga. Za izgradnju ovdje nije predviđen popust”, rekao je Stanislav Brkić iz republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih i nestalih boraca RS.

Vlasnici objekata površine veće od 400 metara kvadratnih koji su građeni u komercijalne svrhe neće imati popust prilikom legalizacije. Objekti koji su izgrađeni do 1980. godine neće biti obuhvaćeni.
Rok za legalizaciju produžen je do 31.decembra 2016.godine. U RS ima oko 80.000 nelegalno sagrađenih objekata.

Izvor: atvbl.com

Bookmark the permalink.

Comments are closed