OBRADA SPOJEVA KOD “RIGIPS-a”

Završna obrada spojeva ogledalo je kvalitete izvedbe suhe gradnje. Njezin je zadatak sve spojeve učiniti neprimjetnima i trajnima. Potrebno je znati da je osnovni preduvjet za kvalitetnu obradu spojeva predhodno dobro izvršen posao pri montaži (postava potkonstrukcije, ploča, pribora, izolacije, dilatacija, uvrtanje vijaka I dr.)

 

Preduvjeti za poEetak obrade spojeva

  • Isušena prekomjerna vlaga iz prostorija.
  • Temperatura zraka i prostora na mjestu gdje radimo ne smije biti niža od +5 °C niti viša od 30 °C.
  • Izbjegavati propuh na gradilištu (otvore zatvoriti PVC folijom).
  • Upozorenje: ukoliko temelji i konstrukcija novosagrađenih objekata još nisu konsolidovani, moguća je naknadna pojava pukotina radi pomaka slijeganja konstrukcije.
  • Instalacijski radovi, mokri radovi, estrisi i malterisanje moraju biti završeni.

 

Priprema mase

  • Mješanje je potrebno izvesti pažljivo radi dobivanja ujednačenosti materijala.
  • Prašak postupno dodavati u vodu dok se na površini ne pojavi suh materijal.
  • Masu pustiti da odstoji cca. 3 minute, zatim dobro promješati ručno ili mašinski.
  • Ukoliko je masa pretvrda možete dodati vode. Nikako naknadno ne dodavati prah u masu jer se tako stvaraju grudice.
  • Za mješanje je potrebno upotrebljavati samo čistu posudu i vodu - ostatke sasušene mase u posudi prethodno ukloniti.

 

Grubo i fino ispunjavanje spojeva

Prvi sloj ispunjivača spojeva se obilno nanese na spoj sa lopaticom ili gleterom. Bandažnu traku od staklenih vlakana sa gleterom u jednom potezom utisnite u svježu masu na spoju ploče. Samoljepljiva bandažna traka se prethodno naljepi na suhu površinu preko rubova ploča (prije nanosa ispunjivača) Nakon sušenja prvog sloja ispunjivača u širini od cca 30 cm na svaku stranu spoja nanijeti drugi sloj ispunjivača. Spojeve naknadno brusiti brusnim papirom. Završno zaglađivanje spojeva možete izvesti i standardnim Rigips masama kao što su Super ili Vario, ali je za dobivanje potpuno glatke površine bolje kod zadnjeg nanošenja upotrijebiti finije mase kao što su Rimano Glet XL ili Rifino top. Ukoliko želite izbjeći da se kod pojave bočnog osvijetljenja primjećuju mjesta spojeva preporučamo punopločno gletovanje površina.

 

Spojevi gipskartonskih i masivnih, klasično obrađenih površina (malterisanih, betonskih...)

Prethodno se na mjestu spoja na malterisani masivni zid zaljepi samoljepljiva traka s glatkom površinom (npr. Ambalažna traka). Rigips ploča se priljubi uz masivni zid i sa ispunjivačem ispunimo spoj. Sami kraj gipskartonske ploče prekrijemo bandažnom trakom - nikako preko spoja. Nakon finog zagla đivanja odrežemo višak samoljepljive trake sa masivnog zida.

Bookmark the permalink.

Comments are closed